Hoed kopen? Vermijd fouten met onze beste tips.

Als je voor het eerst een hoedenwinkel bezoekt word je overwelmd met keuzes. Hier geven we onze beste tips voor het kopen van je (eerste) hoed.

Inhoud:
hoed kopen?

TIP 1) VRAAG AAN JEZELF, VOOR WELK SEIZOEN?

Stel eerst de vraag waarvoor wil ik een pet of hoed dragen? Bij sommige is het voor extra flair toe te voegen aan hun stijl, maar men vergeet ook dat hoeden en petten zeer praktisch zijn.

Petten en hoeden worden specifiek gemaakt voor bepaalde warme of koude seizoenen en dat is geen toeval.

Hoeden en petten die voor warmere periodes gemaakt zijn, zijn meestal gemaakt uit lichte en ademende stoffen.

Een sterk contrast van de hoeden en petten, die worden gedragen tijdens de koudere periodes. Deze zijn water en vuil afstotend, maar houden de warmte goed bij.

Als je dus begint met deze vraag dan ben je al een stuk verder.

man en vrouw in hoedenwinke hoeden aan het passen

TIP 2) PROBEER ZOVEEL MOGELIJKE MODELLEN.

Als je de tijd neemt om naar een hoedenwinkel te gaan, grijp dan ineens de kans om alle modellen die daar beschikbaar zijn uit te proberen. Hoe apart het model ook is, je zult verbaasd zijn dat je met bepaalde modellen beter staat dan dat je initieel dacht.

Je vindt veel gidsen over bepaalde gezichtsvormen, de “do’s & don’t”, maar ik zou ze meer als richtlijnen beschouwen en geen harde regels (hou zelf niet zo van regels).

beste keuze voor ender welk budget

TIP 3) DE BESTE OPTIE, VOOR EENDER WELK BUDGET.

Sommige verbazen over hoe hoog de prijzen kunnen zijn, er is zijn verschillende redenen waarom dat kan zijn. Wat niet altijd duidelijk is waarom.

We sommen hieronder enkele punten wat de prijs kan bepalen:

 • Zeldzaamheid van materiaal of arbeid intensief om te maken: katoen is bijvoorbeeld goedkoper dan suède, omdat het makkelijk is te verkrijgen en te verwerken.
 • Merk: Bij sommige bepaal je wat extra voor de naam, maar merken geven de zekerheid van kwaliteit. De prijs kan dus in het algemeen hoger zijn, maar je kunt meer gerust zijn dat je geen kat in de zak koopt.
 • Design: sommige ontwerpen zijn moeilijker te produceren, wat de kost van productie verhoogt.

Nu wil ik benadrukken dat de hoogste prijs niet altijd de beste optie is. afhankelijk van wat je zoekt of nodig hebt.

Bijvoorbeeld:

Heb je graag een hoed dat lang meegaat en niet krimp gevoelig is? Kies er dan één in haarvilt (in het algemeen duurder dan wol).

Wil je een stevige hoed dat tegen een stootje kan? Dan zijn hoeden in wol een uitstekende keuze.

Nu raad ik ook wel aan om niet enkel het goedkoopste te kiezen als je echt een bepaald model nodig hebt.

Stel dat je dermatoloog je een hoed aanbeveelt omdat je haar verdunt en je niet kan insmeren op de plaats door de haren die in de weg staan.

De ene hoed is 50 euro meer maar biedt extra uv-bescherming aan en is ventilerend, de goedkopere is minder beschermend en warmer. Welke zou je dan nemen? Ik zou het wel weten en hetgeen nemen dat me daadwerkelijk kan helpen en gebruiken.

Het kan dan ook weer zijn dat de goedkopere de betere optie is, maar kies het beste voor jou.

iemand die de juiste vragen stelt

TIP 4) STEL DE JUISTE VRAGEN.

Degene die in een hoedenwinkel staat kan niet raden wat je exact zoekt of nodig hebt. Het beste is om vragen te stellen en je zult zien dat dit met alle plezier wordt beantwoord.

Voorbeelden van vragen die je kan stellen:

 • Ik zou graag een pet willen maar draag een bril, welke model zorgt ervoor dat hij zo goed als droog blijft bij het regenen?
 • Vaak zweet ik, maar heb een hoed nodig tegen de zon. Is een hoed of een pet het beste?
 • Ik zie graag een hoed, maar ik wil niet te poche of meneer-achtig over komen. Welke modellen zijn casual of voor alledaags?
De juiste maat meten

TIP 5) DE JUISTE MAAT.

Nu dit is iets wat ik vaak opmerk bij mensen die het voor het eerst bij mij in de hoedenwinkel komen. Ze passen een model en dan denken ze dat een hoed of pet past als het spant. (Toen ik jong was dacht ik dit ook)

Dit is eigenlijk het slechtste dat je kan doen, want stel dat je een schoen koopt dat spant of krap zit. Ga je die met alle plezier dragen? Of ga je na een tijd je er aan ergeren en het zelf niet meer aandoen van de pijn en ongemak die je voelt?

Dit is exact hetzelfde dat kan gebeuren, met een hoed of pet als je die te klein koopt.

Sommige krijgen zelf hoofdpijn en je krijgt dan ook die (domme) streep op je voorhoofd. Neem ze iets ruimer, dan gaat het mooi over je hoofd i.p.v. op je hoofd zitten, wat ineens ook beter staat en prettiger voelt met bij het dragen.

Maar als de hoed of pet losjes zit, wat als het waait? Denk je nu vast. (Ik kan gedachten lezen)

een hoed kan altijd weg waaien

Het is eigenlijk een beetje dom om daar druk om te maken, want het waait namelijk niet 24/7 en ik zeg altijd: Als de wind het echt wilt, waait alles weg.

In Antwerpen hebben we al zelf steigers aan bouwwerven zien vliegen, dus uiteraard dat een hoed kan wegwaaien (ook als het strak zit). Dus vind ik het belangrijker dat een hoed comfortabel zit, anders dragen we het toch niet.

CONCLUSIE: een hoed kopen dat het beste is voor jou.

Als je toch besluit om naar een hoedenwinkel te gaan zijn deze de belangrijkste puntjes:

 • Genoeg vragen stellen.
 • Denk na voor welke gelegenheid je het wilt dragen.
 • Voor welk seizoen.
 • Eerst proberen voor je beslist welk model je neemt.
 • open-minded zijn, open staan om alles te proberen.

Hopelijk heeft deze tips je wat meer ingelicht en dat het je heeft geholpen bij het kiezen van je eerste hoed of pet, deel het met andere als je iemand weet die wat raad kan gebruiken.

Nog vragen?

Als u nog vragen heeft, aarzel ons dan niet te contacteren via mail of telefoon en wie weet zien we elkaar in persoon.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM ONZE SHOP TE BEZOEKEN.