Een hoed kopen in onze hoedenwinkel of online. Hier vind je de beste hoeden.

Kies een seizoen voor je hoed.

Lente

Zomer

Herfst

Winter

Introductie:

Het kopen van een hoed kan een lastige beslissing zijn, vooral wanneer je op zoek bent naar een accessoire dat jouw stijl en persoonlijkheid weerspiegelt. Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van jouw (eerste) hoed.

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen welk type hoed je zoekt. Er zijn verschillende stijlen en elk type heeft zijn eigen unieke uitstraling.

Daarnaast is het essentieel om de juiste maat te vinden. Hoeden komen in verschillende maten en het is belangrijk om er een te kiezen die comfortabel draagt.

Een andere overweging is het materiaal van de hoed. Tegenwoordig worden hoeden gemaakt van een breed scala aan materialen, zoals stro, wol, vilt, leer, enzovoort.

Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kan geschikt zijn voor verschillende seizoenen of gelegenheden.

Tot slot moet je ook rekening houden met je persoonlijke smaak en stijlvoorkeuren. Kies een hoed die past bij je individuele stijl en die goed samengaat met de rest van je garderobe.

Samen gaan wij door alle kleine details heen, zodat jij jouw ideale hoed kunt kopen.

De verschillende type hoeden.

Als je het aan een paar experts vraagt, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van een fedora of misschien zelfs van een trilby.

Het klinkt misschien vreemd als je er nog nooit van hebt gehoord, en dat begrijp ik volkomen. Het is immers niet meer zoals vroeger, toen iedereen een hoed droeg. Maar tegenwoordig is de hoed weer helemaal terug en zie je ze steeds vaker.

Hieronder vind je een paar benamingen, zodat je de volgende keer dat je naar een hoeden model vraagt, als een echte hoedenkenner overkomt bij de verkoper (of je vrienden).

 • Fedora
 • Trilby
 • Bowler
 • Top hat
 • Homburg
 • Porkpie
 • Traveller of bush hat
 • Stro hoed
 • Panamahoed
 • Boater of “tits” in de Antwerpse volksmond (best niet in de buurt van Engelstalige zeggen)

Nu zie je veel vaker bepaalde stijlen opduiken, omdat de trends tegenwoordig anders zijn dan vroeger. Vroeger werd een hoed voornamelijk gezien als een statussymbool, maar dat is nu minder het geval of zelfs helemaal niet meer. Hoewel er nog steeds bij speciale gelegenheden bepaalde ceremoniële hoeden gedragen worden.

Bij Harbor Of Men maken we het je graag gemakkelijk. We hebben onze hoeden handig geclassificeerd op basis van het seizoen (gebruik onze winkelfilter). Het is belangrijk om op te merken dat lente en herfst vrijwel hetzelfde zijn, behalve dat de ene eindigt in een warme periode en de andere in een koude periode.

Alle hoeden, ongeacht het type, zijn anders afhankelijk van voor welk seizoen ze zijn ontworpen. De meeste zomerhoeden zijn ademend, licht en beschermen je tegen de UV-straling.

Winterhoeden beschermen je daarentegen tegen de kou, isoleren de warmte en zijn in de meeste gevallen waterafstotend.

Een fedora type zal in de zomer gemaakt worden van heel andere materialen, zoals hennep of stro, dan een fedora die bedoeld is voor de winter en gemaakt is van wol of haarvilt.

Verschillende materialen van hoeden.

Zoals eerder vermeld, kunnen hoeden gemaakt worden van verschillende materialen, maar dit hangt af van het seizoen waarvoor ze bedoeld zijn.

 • Lente hoeden: In deze periode worden hoeden voornamelijk waterafstotend en winddicht gemaakt. Typische materialen hiervoor zijn wol, vilt en hoeden met een waxlaag.
 • Zomerhoeden: Nu het zo heet is tijdens deze periode, draag alsjeblieft geen hoeden van wol of enig ander materiaal dat normaal gesproken in de winter gedragen wordt. De beste keuze zijn natuurlijke strohoeden gemaakt van palmbladeren of andere plantaardige materialen. Deze zijn uiterst licht en door de weving ademend. (je zult me dankbaar zijn voor deze tip)Naar mijn persoonlijke mening is de Panamahoed absoluut de beste zomerhoed. Ze zijn lichtgewicht, stijlvol en bieden uitstekende bescherming tegen de zon.
 • Herfst: Praktisch hetzelfde als een lente hoed.
 • Winterhoeden: Nu worden de beste hoeden gemaakt van dierlijke materialen. Dierenvachten zoals wol, konijn of bever zijn van nature waterafstotend, isolerend en warm.

Waar kun je het beste een hoed kopen?

Nu is het niet overal mogelijk om een hoedenzaak binnen te lopen, maar als je er één vindt, is dit de beste optie. Je kunt er elke hoed voelen, passen en zien of deze je daadwerkelijk goed staat of niet.

Bij ons, Harbor of Men (mocht je de naam al vergeten zijn), laat ik elke klant rustig alle modellen proberen. Nee is geen optie totdat je het hebt geprobeerd.

Vaak gebeurt het dat mensen met een specifiek model in gedachten binnenkomen en zeggen: “Ik wil alleen dat model proberen.” Maar bij het proberen zeggen ze dan: “Hé… uh… toch niet zo mooi als ik dacht…”

Zodra ik een ander model voorstel dat oorspronkelijk werd geweigerd, hoor ik: “Ah… wauw, ik had niet gedacht dat die zo goed zou staan.”

Proberen is de boodschap! Helaas kun je dat niet online doen, maar als je een tijdje een hoed draagt, zul je met ervaring te weten komen wat goed bij je past en wat niet.

Dus als je in Antwerpen bent, kom gerust langs en wij helpen je graag verder!

Zijn alle hoeden op de website heren hoeden?

Onze focus ligt voornamelijk op hoeden voor mannen, ook wel herenhoeden genoemd. Dit betekent echter niet dat onze hoeden niet geschikt zijn voor dames. Integendeel, we hebben veel vrouwelijke klanten die er prachtig en stoer uitzien met onze hoeden.

De meeste Fedora-types zijn uniseks. De meeste dames dragen echter kleinere maten van hoeden dan de mannen, meestal variërend van 55 tot 57, terwijl bij de heren de meest gedragen maten meestal liggen tussen 57 en 59.

Een hoed kopen, kijk niet verder