Wat is een panamahoed?

Je hebt ze al eens gezien deze iconische hoeden. De gekendste en voorkomendste is het model waarvan de body (het geheel van de hoed) in een witte kleur is, gepaard met een klassieke zwarte band.

Dit klinkt vrij standaard voor een zomerhoed, dus wat maakt hen zo anders dan andere typische zomerhoeden?

Kortom, een panamahoed is een hoed dat desondanks de naam afkomstig is uit Ecuador, (verwarrend ik weet het)hoe dit komt kan je hier lezen.

Een echte panamahoed is daarnaast ook altijd, maar dan ook altijd met de hand geweven.

Houd dit goed in het hoofd want hierdoor kun je makkelijk herkennen of het om de echte gaat. Deze weeftechniek is van generatie op generatie doorgegeven en geeft iedere hoed zijn eigen karakteristiek en stijl.

De hoeden worden uitsluitend gemaakt met de jonge scheuten van de toquila palm niet te verwarren met tequila. Deze palm komt voor in het regio en is een uitstekende plant om daarvan hoeden te maken.

voorbeeld panamahoed

Waarom worden ze gekopieerd?

Deze hoeden zijn begeerd voor vele redenen waaronder zijn stijl, comfort en ademende eigenschappen.

Dat het proces bij het maken van deze hoed arbeids intensief is, kun je het op zijn minst noemen. (zie artikel)

Dit is allemaal te danken aan het ambacht, tijd en passie die in deze hoeden kruipen die over meerdere generaties spant.

Dit heeft als gevolg een hogere prijskaartje dan goedkope hoeden, maar is het meer dan waard voor de kwaliteit die je krijgt.

Jammer genoeg zijn er hierdoor veel kopieerders die beweren dat het de echte is. Ze claimen dat ze dezelfde hoed die standaard rond de 100 euro kan kosten (afhankelijk van de kwaliteit) het aan 50 of minder kunnen bieden.

Geloof er hier niets van tenzij je het letterlijk van de bron koopt en het met je eigen ogen kan zien.

Hoe herken je een authentieke panamahoed?

Er is gelukkig een vrij makkelijke manier om een echte panamahoed te spotten, maar het kan geen kwaad om de volgende vragen te stellen aan de verkoper (of verkoopster):

  • Waar wordt deze hoed gemaakt? (strik vraag) Het antwoord moet Ecuador zijn.
  • Hoe worden ze gemaakt? Antwoord: met de hand geweven.
  • Wat voor materiaal hebben ze gebruikt voor de hoed? Antwoord: Met de jonge scheuten  van de toquila palm.

Nu het kan ook zijn dat de verkoper of verkoopster het toevallig niet weet. In het laatste gedeelde laat ik je zien hoe je zonder vragen het kan achterhalen.

thinking man with hat

Hieronder geef ik je een afbeelding van twee hoeden waarvan één de echte Panama is.

Kan je raden welke het is? (denk even na voor je verder scrolt voor het antwoord.)

Antwoord:

bovenkant echte panamahoed op houten vloer

Dit was een strik vraag, want in het begin beschreef ik hoe een klassieke standaard panamahoed eruitziet. Als je de witte hoed met een zwarte band koos, dan was je antwoord fout.

Niet erg, want meeste mensen raden het nooit, enkel als ze weten waar ze op moeten letten. De makkelijkste manier is om simpelweg naar de bovenkant van de kroon te kijken.

Op de foto’s hieronder zie je de boven kant van beide kronen. Zie je het verschil? De echte heeft een bloempatroon die van het midden naar buiten gaat. De andere zijn de wevingen recht, wilt meestal indiceert dat deze machinaal zijn gemaakt.

bovenkant panamahoed close up

De echte panamahoed

bovenkant niet hand geweven hoed

Niet met de handgeweven

Hopelijk ben je wat wijzer geworden na het lezen van deze artikel en hoop ik hiermee je te behoeden voor de namaak troep, want de echte die blijven het beste.