Onafgewerkte bodies van panamahoed

De iconische panamahoed.

Als je ooit op zoek bent geweest voor hoeden die tijdloos zijn voor tijdens de zomer, heb je al eens van Panama hoeden gehoord. In deze kleien artikel gaan we Panamahoeden nader bekijken, wat een panamahoed zo speciaal maakt. Je gaat verbaasd zijn waar de panama hoed daadwerkelijk vandaan komt.

Wat is een Panamahoed?

De Panamahoed heeft veel verschillende namen waaronder: Montecristi Panama-hoed, Ecuadoriaanse hoed, Jipijapa en de Toquilla-hoed. Toch verwijzen al deze namen naar hetzelfde type hoed. Hoewel hij dezelfde vorm en rand kan hebben als een klassieke fedora, is een echte panamahoed uniek vanwege zijn materialen en de manier hoe hij is gemaakt.

Authentieke Panamahoeden worden altijd met de hand gemaakt en doorgaat verschillende processen: het verzamelen van de jonge palmscheuten, het drogen, bleken, weven en vervolgens blokken.

Traditioneel worden deze hoeden met de hand gemaakt, door het stro strak aan elkaar te weven voordat het materiaal wordt geblokt om zo zijn kenmerkende vorm te geven.

Leuke trivia: Panamahoeden komen desondanks de veel gebruikte naam niet uit Panama, maar ze komen uit Ecuador!

De verwarring van de naam geeft men de schuld aan verschillende zaken.

1) Toen de hoed populair werd werden ze altijd verscheept uit Panama en toen ze aankwamen aan de dokken riept men: “de hoeden uit Panama zijn er!

2) Oud-president Roosevelt droeg altijd deze hoed bij zijn bezoek aan de Panama kanalen en de hoed werd daardoor geassocieerd met het land.

Er zijn nog andere, maar ikzelf geloof dat het een combinatie is van deze twee.


Wat bepaalt de prijzen van een Panamahoed?

Hoewel je misschien moeite hebt met het idee om honderden of zelfs duizenden euro’s uit te geven voor een stro hoed, moet je onthouden dat dit niet zomaar typische stro hoeden zijn.

Elke Panamahoed is met de hand geweven door een expert met echt toquillastro die afkomstig is uit Ecuador. Voor men het materiaal kan gebruiken selecteert men nauwkeurig de beste jonge scheuten van deze speciale palm. Vervolgens gebeurt een heel proces dat een week of meer kan duren om deze natuurlijk te blekken en te drogen.

Daarna kan men dan pas beginnen met weven en dat gebeurt niet zomaar door eender wie. De weeftechnieken die men gebruikt, is van generatie op generatie doorgegeven. Als de wever de technieken goed beheerst kan hij of zij de volgende kwaliteit van panama’s weven:

  • Standaard panamahoed weeftijd = +1 maand.
  • fino panamahoed weeftijd = 1 tot 2 maanden.
  • superfino panamahoed weeftijd = +- 3maanden.

Dan is er nog de kwaliteiten van de meesterwevers waar de titel montecristi bij wordt gevoegd, als je een hoed ziet met die benaming dan weet je dat je iets speciaals in huis hebt. Want net zoals de andere panamahoeden eerder vernoemd hebben zij ook verschillende niveaus heir in.

  • Montecristi standaard panamahoed weeftijd= 3 tot 4 maanden
  • Montecrisiti fino panamahoed weeftijd = +-6 maanden
  • Montecristi pile (deze kan je al een reserva beschouwen, van en zeldzame whisky of rum) weeftijd = kan tot 1 Jaar duren!

Dus je ziet dat er niet alleen veel tijd en moeite wordt gestoken in de productie en distributie van deze hoeden, maar het betekent ook dat elke hoed uniek is. Je zult dus meer moeten betalen afhankelijk van het niveau en kwaliteit van de weving.

Production of Panama Hats in Cuenca in Southern Ecuador

Hopelijk ben je nu wat wijzer en weet je nu wat een panamahoed zo speciaal maakt. Bij het kopen van een panamahoed zou ik altijd er op letten dat het:

  • Met de hand is geweven (kijk op de bovenkant van de kroon).
  • Gemaakt is met toquila stro.
  • Uit Ecuador komt (of op zijn minst geweven).

Bekijk hier onze leuke collectie van panamahoeden.

conclusie:

Zoals je kan lezen is de panamahoed iets speciaals, die je niet alleen beschermt, maar ook stylish door de zomer brengt.

Deelt dit artikel met iemand die je denkt het leuk zal vinden.

Klik hier voor een ander leuk artikel over hoe je een echte panamahoed kan herkennen.

Of klik op onderstaande knop voor de beste keuze zomerhoeden.