Stetson

This post is also available in: Nederlands

Stetson: een tijdloos icoon

Opgericht in 1865 door John B. Stetson. Hij reisde hij door het Wilde Westen in Amerika. Om zich te beschermen, vervaardigde hij een hoed, die hem niet alleen tegen de zon moest beschermen, maar ook ook vuil en waterafstotend moest zijn.

Deze maakte hij van verschillende Bevervachten, die voor deze hoed perfect waren. Op dat moment had John B. Stetson dè iconische cowboyhoed gemaakt.

Toen hij zijn reis voortzette, kwam hij een andere reiziger tegen. Deze vroeg hem waar John zijn hoedvandaan had. John vertelde hem dat hij die zelf had gemaakt en dat de hoed dus nergens verkrijgbaar was.

De reiziger vroeg of hij de hoed kon kopen. ‘Later kun je er per slot van rekening weer één voor jezelf maken’. Stetson stemde toe en nadat de deal was gesloten zag hij potentie om hiervan business te maken. Hij verkocht de hoed met flinke winst en richtte een atelier op om de hoed in productie te nemen.

Nu ruim 150 jaar later, is Stetson een wereldwijd fenomeen. De hoeden worden nog steeds met zorg en precisie vervaardigd, volledig in de traditie van het oorspronkelijke exemplaar. Naast de iconische cowboyhoed maakt Stetson nu ook andere modellen zoals: trilby, fedora, panamahoeden, flat caps, caps en petten.

En volgens de geruchten: de eerste hoed die aan wie Stetson de hoed verkocht was Buffelo Bill…

stetson on harborofmen