Linnen is meer dan een geweldig materiaal voor je kleding, het is stevig, ademend en licht. Maar weet je waarvan linnen wordt gemaakt? Een plant ja, maar dewelke? Lees verder en laat je verbazen over wat linnen zo speciaal maakt.

Wat is linnen?

veld van vlas

Nu moeten we eerst zorgen dat we linnen hebben en daarvoor moeten we ons plantje zaaien.

Welke plant exact? Vlas!

Nu heb je ze misschien al eens gezien of van gehoord. Men gebruikt vlas in verschillende zaken, bijvoorbeeld: om lijnzaadolie te maken.

lijnzaad olie

De plant heeft een lange houterige stengel en daarin zit het magische gedeelte dat we nodig hebben om linnen te maken.

We kunnen alleen beginnen met zaaien wanneer het weer zachter is. Vlas is vrij delicaat en heeft een specifieke omgeving nodig om in te kunnen groeien.

De ideale omgeving voor vlas bestaat uit:

  • Zachte temperaturen, met af en toe zon. (+- 15 t.e.m. 28 graden)
  • Een vochtige grond (regelmatige buien, maar niet te veel)

Deze factoren laten het dan ook geen toeval zijn, dat West-Vlaanderen in België de ideale omgeving is voor deze plant. Als je het aan specialisten vraagt, zul je zeker een paar keer te horen krijgen, dat Belgisch linnen één van de of zelfs het beste ter wereld is.

Rooten.

Nadat het vlas is gegroeid in het gewenste stadium, wordt de plant met wortel en al uitgetrokken in zijn geheel en wordt plat op de grond gelegd.

Nu helpt Moeder Natuur ons een handje.

Zoals alle lekkere zaken in het leven zoals wijn, bier of kaas. Moet het vlas nog eerst een soort rijpings-/ fermentatie proces ondergaan.

Hier draagt de omgeving een zeer cruciale rol bij. Aarde, regen en zon zorgen er voor dat micro-organismen de pectines van de plant afbreken.

close up vlas plant

Verwerking.

Nu de plant klaar is om linnen van te maken, worden balen van het vlas opgehaald. Deze balen worden eerst in een soort zwingelmachine gestoken.

Deze machine scheidt de vezel dat voor linnen wordt gebruikt van de houterige stengel.

Na de scheiding spint men deze in een draad, afhankelijk van het gewenste resultaat worden verschillende technieken gebruikt.

De garen van het fijnste linnen zijn altijd nat gesponnen.

Nu kan men eindelijk kledingstof van het linnen weven en deze verder verwerken in verschillende producten waaronder: kleding, gordijnen, keukenhanddoeken, enz…

Zoals je leest is linnen een puur en natuurlijk product, die licht en aangenaam aanvoelt.

Daarom dat voor velen (inclusief mezelf), niets boven een puur linnen hemd gaat tijdens zwoele warme zomerdagen.

conclussie:

Je ziet er er meer werk achter zit dat je zou denken, maar desondanks dat deze geweldige stof zo lang bestaat, is het nog steeds één van de beste materialen die men kan dragen.

Deel dit artikel met iemand die je kent en als je vragen hebt over onze collectie.

We hebben alles kort samengevat uit het boek “linnen craft” gepubliceerd door Libeco, dit is één van de oudste weverijen in België en bieden ook de beste kwaliteit dat men kan vinden.