De juiste maat voor hoed en pet.

Als je u uw eerste hoed of pet koopt, kan het best handig zijn om je maat te achterhalen. Lijkt ingewikkeld met maten zoals 55,56 of Large, Extra large. Gelukkig is het vrij simpel als je weet wat deze maatindelingen allemaal betekenen. Je kunt je hoofdmaat op twee manieren achterhalen.

thinking man about what to take a cap or hat
lintmeter

Met een lintmeter.

De makkelijkste manier.

Deze legt zijn eigen uit. Je neemt de lintmeter en je gaat helemaal rond je hoofd net boven de oren en de wenkbrauwen. Stel je meet 56,2 dan is het raadzaam om altijd naar boven af te ronden. In dit geval wordt het 57, dit is je maat voor hoeden en petten.

meetlat

Met een lat.

Beetje lastig maar lukt even goed.

Met een meetlat moet je ook best een koordje voorzien. Met het koordje ga je over je hoofd net zoals je zou doen met een lintmeter. Maar je houd goed het uiteinde van het koordje vast en legt deze in het verlengde van de lat. Dan net zoals met de lintmeter rond je het gemeten cijfer naar boven.

Maattabellen hoeden en petten.

Dan gebruik je best het tabel hieronder. Let wel op! Als de maat met een S, M of dergelijke wordt aangeduid zijn er meestal geen tussenmaten beschikbaar.

Omtrek55565758596061
MaatSmallS / MMediumM / LLargeL/ XLExtra large
Op mobiel swipe naar links om rest van tabel te zien.

Ook handig: je handschoen maat achterhalen

Hier komt een lint meter zeker en vast pas maar de eerder vernoemde methode met de lat moet ook lukken. Het beste is om de palm van je hand te meten boven de duimen en vervolgens onderstaande tabel te gebruiken.

meten van een hand voor handschoen maat
Small: 8 ½ (S)Medium: 9 (M)Large: 9 ½ (L)Extra large: 10  (XL)Double extra large: 10  (2XL)Triple extra large: 11  (3XL)
21,8 cm – 23,0 cm23,1 cm – 24,4 cm24,4 cm – 25,7 cm25,8 cm – 27,1 cm27,2 cm – 28,4 cm28,5 cm – 29,8 cm
Op mobiel swipe naar links om rest van tabel te zien.