Materiaal gids voor herfst en winter:

Herfst en winter kunnen onverwacht streng zijn. Wat zijn de beste materialen om droog of warm te blijven? Je hebt vast wel eens van wol gehoord, maar ken je Loden of Donegal?

Je zou verbaasd zijn te weten dat je meer kan kiezen dan het typische wol, katoen, polyester, etc.

We geven in deze minigids onze favoriete materialen die we aanbieden in onze collectie en leggen kort uit, waarom we er zo dol op zijn.

Koppel die een muts en schaal dragen wandelen door de sneeuw.

Wol soorten.

Wol is een heerlijk en natuurlijk materiaal, het houdt je goed warm en is van nature waterafstotend.

Ideaal voor de herfst en wintermaanden, maar de ene wol is de andere niet.

Hieronder onze all time favorieten en hun eigenschappen.

Schapen op een besneeuwde ber.

Scheerwol:

Dit is het beste kwaliteit van het standaard wol dat je kan krijgen. Zoals de naam meldt, is het wol dat men direct na het scheren van het schaap wordt gebruikt. Dit garandeert dat het puurste wol gebruikt is. (Wat aanzienlijk bete ris van kwaliteit tegenover standaard wol)

Bekende tweed stoffen, waaronder Donegal en Harris tweed gebruiken uitsluitend scheerwol. Er is zoveel over te vertellen dat we een aparte artikel over gaan schrijven.

Onze favorieten met scheerwol.

Merinos wol:

Van een speciaal ras schapen, afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Hun vacht is heel anders dan zijn verre neef van (de gewone) schapen. De unieke eigenschappen, tegenover standaard wol veel stabieler en zachter is. Ze zijn minder of niet krimpgevoelig en dat deze ook niet pluizen. Ook verkiezen veel mensen die een gevoelige huid hebben dit materiaal omdat deze niet kriebelt.

Onze favorieten met merinos.

Loden wol:

Van een speciaal ras schapen, afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Hun vacht is heel anders dan zijn verre neef van (de gewone) schapen. De unieke eigenschappen, tegenover standaard wol veel stabieler en zachter is. Ze zijn minder of niet krimpgevoelig en dat deze ook niet pluizen. Ook verkiezen veel mensen die een gevoelige huid hebben dit materiaal omdat deze niet kriebelt.Vergelijkbaar met merinos, dit materiaal heeft al dezelfde eigenschappen, maar heeft een grote troef tegen over andere soorten wol. Dit schaap, oorspronkelijk van de Tiroolse bergen, hebben een speciale laag in hun vacht. Deze laag zorgt ervoor dat hun wol volledig water afstotend is. Wol is al van nature waterafstotend, maar deze brengt het naar een hoger niveau.

Onze favorieten met Loden.

Lekker warm en zacht:

Deze materialen worden anders geklasseerd dan wol en wordt meer bij de categorie haren gezet. Deze zijn een uitstekende keuze voor degene die het lekker warm willen hebben en een gevoelige huid.

Hand dat een zachte vacht aanraakt.

Cashmier:

Als je cashmier aanraakt, is het eerste wat je opmerkt hoe fijn en zacht het aanvoelt. Bij het dragen hiervan voelt het aan alsof je een warme knuffel met je meedraagt.

Cashmier is van een ras geiten, afkomstig uit de bergen van azië en wordt al millennia gebruikt.

Onze favorieten met cashmier

Alpaca:

Afkomstig van een kameelachtige zoogdier, uit zuid-amerika. De vacht heeft iets weg van een combinatie van wol en cashmier. Lekker zacht en warm en hebben bij aanraking een leuk (dik geweven) structuur.

Onze favoriet met Alpaca.

Haarvilt (vacht):

De term vilt wordt vaak rondgeslingerd bij hoeden, maar wat wilt dat zeggen? Kortom = vacht.

Let wel op als het wolvilt wordt benoemd, zoals de naam zegt niet van vacht maar wol. Het klinkt wel luxueuzer zo, maar haarvilt is het beste (als het aankomt voor hoeden.) Ze voelen zacht, soepel en licht aan en zijn van nature vuil/waterafstotend.

Onze favorieten met haarvilt.

Beste om je droog te houden:

Dit zijn alle andere materialen die je tijdens eender welke regen bui goed droog zullen houden.

stof die water afstoot

Wax Cotton:

Dit soort katoen is speciaal behandeld met een soort was. Je vindt deze droog of klassiek gevet terug. Wax Cottons voelen iets stugger aan, maar beide soorten zijn volledig water afstotend.

Onze favorieten met Wax cotton.

Teflon:

Nu heb ik het niet over teflon potten of pannen. Dat zou wel vreemd zijn, nee teflon is in textiel vergelijkbaar als goretex. (Disclaimer: let op het is geen goretex)

Dit materiaal is (zoals zijn beter gekende variant) volledig waterafstotend. Teflon heeft een fleeceachtige structuur waardoor hij ook warm en zacht is. Dit is misschien wel het beste wat je kan vinden voor de natte en gure maanden van het jaar.

Onze favorieten met teflon.

Conclusie

Wat je uiteindelijk kiest, dit zijn allemaal uitstekende materialen om te dragen, tijdens de herfst en winter. We hebben het kort gehouden wat de eigenschappen zijn. Bij sommige gaan we in de toekomst zeker nog dieper op in. Hopelijk heeft deze gids je wat wijzer gemaakt en helpt het je, bij het kiezen van je volgende accessoire.